2012. július 27., péntek

Népszabadság online

Összetartozunk?

Kállai Ákos ez év július ötödikén a Népszabadság Fórum rovatában közölt írására szeretnék reflektálni. Mind a ketten évek óta közszereplői vagyunk a melegtársadalomnak, életkoromnál fogva én ezt egy kicsit régebben teszem, ugyanakkor életkoromra nem jellemző módon nem vagyok feledékeny.

Népszabadság| 2012. július 16. |




A cikk által felvázolt Gyurcsány Ferenc-skicchez, GY. F. mint a melegek megmentőjének, a melegjogok élharcosának portréjához számos előzmény tartozik miniszterelnöksége idejéből (2004. október 4.–2009. április 20.). Ebben az időszakban történt a Károli-ügy. A református lelkészi képzés kicsapott hallgatója érdekében Magyar Bálint és Lévai Katalin emelte fel a szavát, Gyurcsány Ferenc nem.
2004–2006 között volt a bevándorlási ügy is. Egy azonos nemű élettársával évek óta Magyarországon élő külföldi férfi 2004-ben letelepedési engedélyért fordult a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz. A hivatal a kérelmet elutasította, majd másodfokon is problémát látott. Az ügy végére a Fővárosi Bíróság 2006-os ítélete tett pontot: a bíróság megállapította, hogy az élettárs nyújtotta támogatást is figyelembe kell vennie a hivatalnak. Gyurcsány Ferenc nem szólalt meg.
2005. május 24-én az SZDSZ törvényjavaslatot terjesztett elő az élettársi kapcsolatok újraszabályozására. A javaslatot az alkotmány- és igazságügyi bizottság tárgyalta meg 2005. június 13-án, ahol a további tárgyalást elnapolta. A törvényjavaslat szerint az élettársak lehetőséget kapnának arra, hogy jogviszonyukat anyakönyvvezető előtt regisztrálják, s ennek alapján jogot szereznének egymás között az öröklésre, továbbá kapcsolatuk megszakadása esetén a lakáshasználatra ugyanúgy, mintha házastársak lennének.
 
 
2005. július 9.: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a VOLT Fesztiválon elmondott beszédében kiáll az azonos neműek párválasztási szabadsága mellett, a házasság megnyitását azonban nem tartja időszerűnek.
Molnár Lajos (SZDSZ), a második Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere a nemváltoztató műtétek támogatását 90%-kal csökkenti.
2006. június 22.: Ungár Klára tartja az LMBT-fesztivál nyitóbeszédét, és kiáll az LMBT-emberek teljes jogegyenlősége, így a házasság és az örökbefogadás lehetősége mellett is.
2007. március 15.: Gyurcsány Ferenc a Művészetek Palotájában tartott állami ünnepségen Összetartozunk címmel beszédet mond. Március 20-án riporteri kérdésre válaszolva egyértelművé teszi, hogy kijelentései nem értelmezhetőek a melegjogok bővítésének szorgalmazásaként.
2007. szeptember 24.: SZDSZ-es képviselők a házasság megnyitására vonatkozó törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentben. Az MSZP-frakció döntést hoz arról, hogy nem támogatja az SZDSZ házasság megnyitására vonatkozó törvényjavaslatát, egyúttal határidő megjelölése nélkül felszólítja a kormányt, hogy az azonos neműek együttélésének jogi kérdéseit a regisztrált élettársi kapcsolat bevezetésével rendezze.
2007. november 6.: Az SZDSZ házasság megnyitására vonatkozó törvényjavaslatának tárgysorozatba vételét 2 igen (Gusztos Péter, SZDSZ; Donáth László, MSZP), 8 tartózkodás (MSZP) és 9 nem (Fidesz, KDNP, MDF) szavazattal elutasítja a kijelölt emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság.
Szerencsétlen tévedés tehát, hogy Gyurcsány Ferenc a melegtársadalom nagy pártfogója. Első személyes megjelenése a Budapest Pride-on 2009-ben történt, Bajnai Gordon miniszterelnökségének idején. Ezért nem tudom tiszta örömmel fogadni a Demokratikus Koalíció kezdeményezését.
Azt végképp nem értem, hogy miközben vastagon vajazza a szerző Gyurcsány Ferencet, miért érzi szükségét egy másik párt vezetőjét (Szema), UngárKlárát besarazni? Jó szívvelmondanám, legalább mi, melegek ne használjuk azokat a politikai sztereotípiákat, hogy a mi vezetőnk a szép, okos, nemes és bölcs, mindenki másé – nem számít, mennyire hasonlóak a céljaink – elvetemült, gaz, és vessük a latrok közé.

Lovas Nagy Anna