2008. augusztus 29., péntek

Xenia Hausner

Felfedezés - Xénia Hausner

Barátaimmal jártam Bécsben és szerettem volna megmutatni nekik a Hundertwasser-házat, ami KunsthausWien-ként közismert és a Shopjában, ahol százféle Hundertwassert-os dolgot vásárolhat a művészetbarát turista, a vicces zoknitól a hajlítható ceruzán át a méregdrága teáskannáig, ott akadt szemembe a könyv, mint édességboltban a bontott fél marha. Sosem hallottam Xenia Hausnerről és hiába kerestem, nem találtam magyar nyelvű találatot a művészetéről. Maradt a szűz befogadás, amit nem befolyásol kritika, csak a kép, a festészet élvezete.
Számos attitűd, szellemi beállítottság létezik a festészetben, de ezek egyike sem annyira domináns, egyike sem annyira csípős és erőteljes, mint Xenia Hausneré. Képei emberekről szólnak, portrék érzéki ajánlattal, erotikus dialógussal a szemlélő számára, akit a festő ezzel bevon a festészetről szóló vitába, hogyan jelenik meg a nő a festészetben, ha az erotikust a férfi szemében levő vágy határozza meg. Míg a festészet hajlamos megjelölni és megnevezni addig Xenia Hausner azt sugallja, „itt állok, és nem tehetek mást”, így néznek a képről a merész ecsetkezeléssel és színekkel festett figurák, legyen az akril vagy fotóalapú vegyes technika.
Nézem azokat, akik úgy vannak jelen, mint beállított, vagy álcát hordó modellek, pedig ott vannak lenyűgözően, bújócskát játszanak a befogadóval, a valósággal, irreális és drámai között, kinéznek a képből, ahol mindig valami után vannak és az a valami, igen távol esik az örömtől. Amour fou – az őrült szerelem képén, mindkét alak ártatlan áldozat, szívszorítóan a kamaszkor és homoerotika kiszolgáltatottságban.
A Kopfschuss főszereplője születésnapi tortadoboz mögött lövi fejbe magát. A képek alakjai mindig szembenéznek a befogadóval és kényszerítő erejük van, hogy a befogadó szembenézzen önmagával. Xénia Hausnernek utoljára 2008-ban volt kiállítása a Forum Gallery-ben, New York-ban és az ott kiállított anyag könyvként megjelent You and I címen a Prestel Verlag kiadásában. Aki ennél is többet szeretne tudni Xenia Hausnerről az látogasson el a művész honlapjára.
http://www.xeniahausner.de/


Nincsenek megjegyzések: