2009. október 13., kedd

Cseppkő - nőképződmény





szegedi gender-konferencia

A cseppkő épülésének türelmével és megállíthatatlanságával gazdagítja azt a tudományos teret, ahol a kutatás és a velük foglalkozó kutatók, az egyetemi lét mozgólépcsőjén hol előrébb, hol hátrább, de mindenképpen haladnak és kapaszkodnak.
Szegeden a Gender Studies Tanszék a TNT nevet kapta, mint a robbanóanyag, és erre a robbantásra mindennél nagyobb szükség van, amikor a Magyar Tudományos Akadémia tagjai között aránytalanul alacsony a női részvétel 3.5%, amikor a politikában, vagy bármely meghatározó társadalmi befolyással bíró szegmensben, alulreprezentáltak. Még sosem fordult elő, hogy az Akadémiai Aranyérmet nő kapta volna meg.
A magyar gender konferenciák történetében kiemelkedő a szegedi, azzal az öt éves folyamattal, amiben megszakítás nélkül sikerült olyan teret létrehozni, ahová az előadók visszatérnek és munkáikat, kutatásaikat bemutatják, és hivatkozásként szolgálnak a további kutatásokhoz.
A gender, mint interdiszciplináris tudomány, az élet bármely területén zajló kutatásokhoz teret képes adni, a nyelvészettől a szexualitáson keresztül, az irodalomtörténetig, feltérképezve, milyen helyet jelöl ki az adott társadalmi környezet a múltban és a jelenben a nők számára.
De Szeged, nem csak erről szól. Most első alkalommal látogattam meg a konferenciát és az a határozott érzésem támadt, itt a jövő képződik, nem csak a hallgatóság és egyetemisták oktatásával, hanem a gondolkodás és megbeszélés erejével, ahol tudósok és kutatók olyan térben fejthetik ki a gondolataikat, amely mentes a gőgtől, hierarchiától. Women’s Future.
A feminista irodalom egyik lehetséges útja, a jövőben játszódó nőtörténetek keletkezését segíteni, mert politikai váz, előrejelzés és iránytű szerepét játszhatná, mint ahogy a női szavazójog, vagy a női kvóta, sokáig a fantasztikum területén létezett.
Nagy kedvem lelném, ha bármikor témaként megjelenne a konferencián
Külön élmény volt az esti buli, ahol két féle lehetőség közül lehetett választani, vagy vizes program az uszodában, vagy az egyetemen belüli táncos party, amit az egyik szegedi éjszakai helyen folytattunk.
Köszönöm a rendezvény megszervezőinek, Barát Erzsébetnek és Sándor Klárának és minden előadónak.
A résztvevők által tartott előadások összefoglalóit az alábbi linken lehet letölteni.


http://www.arts.u-szeged.hu/ieas/gender/conf/downloads/nyim5_abstracts.pdf

Nincsenek megjegyzések: